Dom starih ,,Bijelo Polje" i NVO ,,Futura" obilježili Dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Svjetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti prvi put je obilježen 21. septembra
1994. godine od strane velikih organizacija.
Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase i do postepenog, nepovratnog gubitka pamćenja, sposobnosti govora, svijesti o vremenu i prostoru i, na kraju, sposobnosti za staranje o sebi.
Naša ustanova je, prepoznajući značaj borbe protiv ove bolesti, podržala napore NVO Futura u obilježavanju ovog dana. U centru grada postavljen je pult sa promotivnim materijalom i testovima što je privuklo mnoge naše sugrađane.
Alma Orahovac iz NVO ,,Futura" istakla je odličnu saradnju sa našom ustanovom i obećala nastavak iste u cilju jačanja kapaciteta socijalne i zdravstvene zaštite radi pomoći starim, oboljelim licima i njihovim porodicama. Ona je pohvalila rad u Domu i usluge koje pružamo, a posebno je istakla značaj Odjeljenja demencije.
Direktor Doma starih, Dejan Pavićević, izrazio je zahvalnost NVO Futura na brizi o starim licima i naporima da se podigne svijest o Alchajmerovoj bolesti i njenom uticaju na porodice, zajednicu i društvo u cjelini.
Dan borbe protiv Alchajmerove bolesti obilježen je i u našoj ustanovi. Naime, stručni radnici organizovali su našim korisnicima nekoliko sati razonode i igranja društvenih igara, a sve u cilju prevencije ove bolesti. Istraživanja su pokazala da je dobar društveni život uz igre odličan za održavanje emocionalnog zdravlja, a samim tim važan faktor u smanjenju rizika od nastanka Alchajmerove bolesti.