Studijska posjeta Sloveniji – Razvoj socijalnih usluga

Studijska posjeta Sloveniji 230614Članovi delegacije Crne Gore, koju su činili direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu g-din Goran Kuševija, savjetnik Ministra rada i socijalnog staranja g-din Dragan Đukanović, sekretarka za socijalno staranje Glavnog grada Podgorice g-dja Snežana Mijušković, direktor Centra za socijalni rad Nikšić g-din Ivan Mitrović, direktor Doma starih Bijelo Polje g-din Admir Mustajbašić, direktor Doma starih Grabovac - Risan g-din Zoran Vukićević, predstavnici kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori g-dja Aleksandra Kiković i g-din Igor Topalović, učestvovali su u okviru studijske posjete Sloveniji, u periodu 23. - 26. jun 2014. godine u okviru projekta „Reforma sistema socijalne zaštite – Unapređenje socijalne inkluzije, IPA 2010".

Studijska posjeta je organizovana za ključne partnere na projektu - predstavnike Ministarstva rada i socijalnog staranja, Zajednice opština Crne Gore i Domova starih sa ciljem da se razmijene iskustva na polju: različitih modela finansiranja usluga socijalne i dječje zaštite, različitih modela ugovaranja usluga socijalne i dječje zaštite (ugovaranje na nivou države i na nivou opštine), različitih modela izračunavanja cijene koštanja usluge, različitih modela participacije korisnika u cijeni usluge i organizovanja usluga socijalne i dječje zaštite.

Domaćin studijskog putovanja je bio Dom starih "Danica Vogrinec" iz Maribora na čelu sa direktorom mr Markom Slavičem, sa kojim već postoji vrlo uspješna saradnja sa Domom starih "Grabovac" iz Risna. Dogovorena je dalja saradnja Domova, u smislu zaključaka sa regionalne konferencije Risan - 2013 za domove za stare " Za zeru više" i uključivanje Doma za stare iz Bijelog Polja.

Prilikom posjete organizovan je prijem kod državne sekretarke g-dje Martine Vuk u Ministarstvu rada, porodice i socijalnog staranja Republike Slovenije, u Zajednici Domova starih Slovenije kod g-dina Borisa Koprivnikara i kod gradonačelnika Maribora dr Andreja Fištraveca.

Takođe, tokom studijske posjete obiđeni su pružaoci usluga u Ljubljani i Mariboru (Dom starih Danica Vogrinec, dnevni boravak za osobe sa invaliditetom, savjetovaliste za porodicu, kućna njega i pomoc za stare osobe, Zdravstveno - radni centar za osobe sa invaliditetom - POLŽ) koji bi mogli biti dobar primjer finansiranja usluga i u Crnoj Gori od strane države, lokalne samouprave i korisnika.