USPJEŠNO REALIZOVAN PRVI PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE

Danas je u prostorijama hotela ,,Franca" održana završna konferencija povodom prezentacije ostvarenih ciljeva projekta ,,Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost", koji je finansirala Evropska unija, a JU Dom starih ,,Bijelo Polje" realizovala sa Centrom za socijalni rad Novi Pazar, Ministarstvom rada i socijalnog staranja Crne Gore i Ministarstvom za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Koordinator projekta, Dijana Knežević pozdravila je, ispred naše ustanove, prisutne i izrazila zadovoljstvo jer je ovo prvi projekat prekogranične saradnje i još jedan dokaz kontinuiranog rada na podizanju nivoa usluge prema najstarijim članovima društva.

Knežević je nakon podsjećanja na ciljeve projekta, vrijednog skoro 170 hiljada eura, predstavila i rezultate. ,,Uspostavili smo i promovisali saradnju partnera iz Srbije i Crne Gore, pripremili 80 nezaposlenih žena za tržište rada, a njih 40 obučili za posao gerontodomaćice i uspješno završili radnu praksu", rekla je ona i dodala da su partneri na projektu nakon završene radne prakse uposlili po 3 gerontodomaćice koje će nastaviti da obilaze uključena domaćinstva.

Ispred Opštine Bijelo Polje, prisutnima se obratio Potpredsjednik Nermin Bećirović i čestitao partnerima uspješnu realizaciju projekta. On je naglasio da Opština, godinama unazad, radi na unapređenju kvaliteta života najstarijih sugrađana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. 

,,Kroz brojne aktivnosti, projekte i saradnju sa institucijama i organizacijama Opština se trudi da pripadnicima treće generacije obezbijedi dostojanstvenu starost", kazao je Bećirović.

On je naglasio da je ovaj projekat pozitivno uticao na lokalno tržište rada i da je njime obuhvaćeno skoro 40 domaćinstava sa teritorije opštine Bijelo Polje kojima je pružena potrebna pomoć. 

,,Kroz projekat 'Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost' Dom starih 'Bijelo Polje' pokazao je kako se podržava potencijal starijih da vode kvalitetan život", rekla je Ivana Šuković, ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja. 

Ona je naglasila da je ovim projektom razvijana usluga pomoći u kući za odrasla i stara lica što je u skladu sa Strategijom razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine.

Rajka Rakonjac, jedna od 20 gerontodomaćica, govorila je o značaju ovakvih projekata za nazaposlene žene ali i o stečenom iskustvu u radu sa starima.

,,Sam početak nije bio lak, naišle smo na nepovjerenje, nemoć, a često i suze u očima korisnika. Vremenom smo postali dobri prijatelji, stekli smo njihovo povjerenje. Pomagali smo u ličnoj higijeni, kućnim poslovima, kuvanju, nabavci ljekova i namirnica", ispričala je Rakonjac i dodala da su u sklopu posjeta mjerile pritisak, šećer u krvi  temperaturu i kontrolisale terapiju.

,,Kad dođe starost, samoća, bolest, upravo ovakvi projekti probude nadu da starost može biti lijepa i da postoji neko ko će pružiti lijepu riječ, osmjeh, pažnju. Ovo je za sve nas bilo jedno veliko životno iskustvo", rekla je Rakonjac i zahvalila svima koji su podržali projekat.

0
0
0
s2smodern

DRUGI TALAS VIRUSA KORONA: ZAPOSLENI DOMA PONOVO U KARANTINU

Zbog novonastale situacije i u cilju sprečavanja širenja drugog talasa virusa korona, Krizni štab Doma starih, po preporuci Instituta za javno zdravlje Crne Gore, donio je odluku da zaposleni koji neposredno brinu o zdravlju, higijeni i ishrani korisnika budu u karantinu.

Pored toga, Krizni štab ponovio je niz ranije donesenih odluka i mjera koje se odnose na:

1. Zabranu posjeta korisnicima,

2. Zabranu izlaska korisnika van dvorišta Doma,

3. Zabranu grupnih aktivnosti korisnika,

4. Zabranu prijema novih korisnika izuzev hitnih slučajeva kojima je prethodno izvršeno testiranje na virus Covid 19,

5. Odlaganje specijalističkih pregleda korisnika u svim medicinskim ustanovama,

6. Obezbjeđivanje dodatnih količina medicinske zaštitne opreme.

Takođe, na snazi ostaju i mjere prevencije koje se odnose na: pojačanu dezinfekciju prostorija, kontaktnih i radnih površina, zabranu ulaska u Dom trećih lica, nošenje zaštitne opreme, socijalnu distancu i niz drugih.

,,Na osnovu preporuka nadležnih institucija, a vođeni prethodnim iskustvom, odlučili smo se za karantin koji je jedino i najbolje rešenje u borbi protiv virusa korona. Svjestan sam žrtve zaposlenih koji ostavljaju svoje porodice ali moramo da uradimo sve da zaštitimo našu drugu porodicu, naše najstarije sugrađane", rekao je direktor Doma starih i koordinator Kriznog štaba Dejan Pavićević.

 

0
0
0
s2smodern

POBIJEDILI KORONU: ZAPOSLENI DOMA IZAŠLI IZ KARANTINA

Zaposleni naše ustanove, na čelu sa direktorom Dejanom Pavićevićem, poslije dva mjeseca, izašli su iz karantina kao pobjednici, srećni jer će konačno zagrliti svoje najmilije.

Od pojave korone, širom svijeta, domovi za stare osobe postali su žarišta infekcije, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovinu ukupnog broja žrtava virusa čine upravo korisnici ovih ustanova. 

Crna Gora, vođena iskustvima drugih država, na vrijeme je preduzela sve potrebne mjere, a posebna pažnja usmjerena je na domove za stara lica, čiji su štićenici najranjivija kategorija.

Prije pojave prvog slučaja zaraze u našoj državi, krizni štab Doma starih ,,Bijelo Polje“ donio je niz odluka o zabrani posjeta, izlazaka, prijema, grupnih aktivnosti korisnika ali i niz mjera prevencije koje se odnose na higijenu, obavezno nošenje zaštitne opreme i obezbjeđivanje prostorija za izolaciju. Međutim, najznačajnija mjera odnosila se na potpuni karantin zaposlenih.

,,Korona je prekinula sve naše planove i uobičajeni način funkcionisanja. Od početka naš jedini prioritet bio je očuvanje zdravlja korisnika, pa smo zbog toga donijeli odluku da zaposleni naše ustanove koji mogu da rade od kuće ne dolaze na posao, a da svi oni koji neposredno rade sa korisnicima i brinu o njihovom zdravlju, higijeni i ishrani budu u Domu, u izolaciji. Na taj način sveli smo na minimum mogućnost da neko od zaposlenih unese virus u samu ustanovu”, objasnio je direktor Doma i koordinator Kriznog štaba Dejan Pavićević i dodao da je, po riječima stručnjaka, to bio jedini način da sačuvamo naše korisnike.

Dani u karantinu prolazili su sporo ali korisnici nijesu osjećali strah s obzirom da su zaposleni brinuli o njima. Optimizam, vedar duh i dobro raspoloženje nijesu napustili našu ustanovu ni u ovom, za sve, teškom periodu.

,,Poslije dva mjeseca karantina mogu da kažem da je ovo bio veliki izazov za sve nas i neprocjenjivo iskustvo. Svima je bilo teško, s obzirom da smo ostavili svoje porodice ali smo ispred sebe postavili jasan cilj, da zaštitimo našu drugu, veliku domsku porodicu što nam je dalo dodatnu snagu da istrajemo“, priča Pavićević koji se potrudio da korisnicima i zaposlenima ništa ne nedostaje u karantinu.

Na putu ka pobjedi nad koronom sačekalo nas je veliko iskušenje. Naime, rutinsko testiranje zaposlenih pokazalo je jedan ,,granični slučaj“ infekcije koji je, po riječima stručnjaka, zbog mjera prevencije, proglašen pozitivnim. Preduzeli smo sve potrebne mjere, izolovali zaposlenog i kontakte, nakon čega je testiranje ponovljeno još dva puta i utvrđeno da je zaposleni negativan na korona virus.

,,U jednom momentu dio javnosti posumnjao je na naš rad i trud i bili smo izloženi raznim spekulacijama. Međutim, bili smo sigurni da smo dali sve od sebe da zaštitimo naše korisnike i pokažemo kako se čuvaju najstariji članovi ovog društva“, objašnjava Pavićević i dodaje kako je srećan što smo uspjeli da se izborimo sa ovim izazovom i izađemo kao pobjednici.

Za sve vrijeme borbe naša ustanova imala je pomoć i podršku Ministarstva za rad i socijalno staranje i Opštine Bijelo Polje . ,,Želio bih da zahvalim svima koji su bili u ovoj borbi sa nama, posebno resornom ministarstvu, Opštini, donatorima, pripadnicima Vojske Crne Gore, medijima, prijateljima naše ustanove i porodicama zaposlenih koji su bili u karantinu“, zaključio je Pavićević.

 

0
0
0
s2smodern

MUZIKOM PROTIV KORONE

Direktor JU Dom starih ,,Bijelo Polje“ Dejan Pavićević priredio je muzičko iznenađenje, realizovano od strane Isaka Šabanovića i benda ,,Akustična terapija“, korisnicima i kolegama koji se više od mjesec nalaze u potpunom karantinu. 

Ponudu mladog bjelopoljskog pjevača Isaka Šabanovića i benda ,,Akustična terapija“ da pjevaju korisnicima Doma starih, direktor Dejan Pavićević iskoristio je za ideju da napravi iznenađenje stanarima i zaposlenima naše ustanove i na taj način zahvali im na strpljenju, optimizmu, trudu i doprinosu zajedničkoj borbi sa korona virusom. 

,,Sokrat je rekao da su heroji oni ljudi koji ne pobjegnu, nego ostanu na svom mjestu i bore se protiv neprijatelja, a vi ste, uprkos porodičnim obavezama, ostali ovdje da se borimo protiv nevidljivog neprijatelja koji je najviše prijetio našim korisnicima”, bila je poruka kolegama ponosnog direktora Doma koji je dodao da ćemo iz ove borbe izaći kao pobjednici.

Uz himnu naše ustanove ali i mnoge druge numere korisnici i zaposleni zaboravili su bar na kratko karantin što je i bila želja mladog i uspješnog pjevača Isaka Šabanovića i benda ,,Akustična terapija".

,,Gdje riječi ne vrijede, muzika progovara“, a muzika je ovog puta progovorila da u Bijelom Polju postoji dom gdje se stvaraju, jačaju i održavaju najvažnije vrline ljudskog društva.

0
0
0
s2smodern

PJESMA I APLAUZ ZA MEDICINSKE RADNIKE

Korisnici naše ustanove, zajedno sa zaposlenima koji se danima nalaze u izolaciji u Domu, pjesmom ,,Dome starih" i aplauzom pružili su podršku i iskazali veliko poštovanje prema svim medicinskim radnicima koji stoje na prvoj liniji odbrane protiv pošasti korona virusa.

Pored medicinskih radnika, naši korisnici i zaposleni, svake večeri u 20h aplauzom pružaju podršku svim volonterima, nadležnim službama, donatorima, ljudima velikog srca i svima koji se na bilo koji način bore da se korona virus suzbije i pobijedi.

0
0
0
s2smodern

KRIZNI ŠTAB DOMA STARIH ODLUČIO: ZAPOSLENI U IZOLACIJI SA KORISNICIMA

250320 457

Na osnovu preporuka, odluka i naredbi Ministarstva za rad i socijalno staranje, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ranije formirani krizni štab JU Dom starih ,,Bijelo Polje", danas je ponovio niz ranije donešenih odluka i mjera i donio nove.

Na snazi ostaju ranije donešene odluke:

1. Odluka o zabrani posjeta korisnicima,
2. Odluka o zabrani izlaska korisnika iz Doma,
3. Odluka o zabrani grupnih aktivnosti korisnika,
4. Odluka o zabrani prijema novih korisnika,
5. Odluka o zabrani rada gerontodomaćica angažovanih preko projekta ,,Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost",
6. Odluka o zatvaranju Dnevnog boravka za stara lica,
7. Odluka o odlaganju pregleda korisnika u medicinskim ustanovama van naše ustanove,
8. Odluka o nabavci dodatnih količina sredstava za higijenu, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, radnog prostora i sve potrebne opreme kod Uprave za imovinu,
9. Odluka da zaposleni koji mogu da rade od kuće ili imaju djecu mlađu od 11 godina ne dolaze na posao.

Takođe, stručni tim naše ustanove, u dogovoru sa epidemiologom, odlučio je da preduzme i niz mjera prevencije kao što su: obezbjeđivanje prostorija za izolaciju korisnika, zabrana ulaska u Dom trećih lica, strogi nadzor isporuke robe dobavljača od strane tehničke službe Doma, pojačana dezinfekcija svih prostorija, kontaktnih i radnih površina u Domu, nošenje zaštitne opreme, socijalna distanca i niz drugih preventivnih mjera.

,,Svjesni ozbiljnosti situacije, a sve u cilju zaštite naših korisnika koji pripadaju najranjivijoj kategoriji, donijeli smo odluku da zaposleni naše ustanove koji mogu da rade od kuće ne dolaze na posao, a da svi oni koji neposredno rade sa korisnicima i brinu o njihovom zdravlju, higijeni i ishrani budu u Domu, u izolaciji. Na taj način smanjili smo na minimum mogućnost da neko od zaposlenih ,,donese,, virus u ustanovu", rekao je direktor Doma starih i koordinator kriznog štaba, Dejan Pavićević i apelovao na sve sugrađane da poštuju preporuke nadležnih organa kako bi zaštitili sebe i druge.

0
0
0
s2smodern

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Na osnovu Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa Ministarstva zdravlja, odluka donešenih na sastanku održanom 14. 03. 2020. godine u Ministarstvu za rad i socijalno staranje i preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore, menadžment naše ustanove na sastancima održanim 15. 03. i 16. 03. 2020. godine donio je sledeće privremene odluke:

  1. Odluku o zabrani posjeta korisnicima,
  2. Odluku o zabrani izlaska korisnika iz Doma,
  3. Odluku o zabrani grupnih aktivnosti korisnika,
  4. Odluku o zabrani prijema novih korisnika,
  5. Odluku o zabrani rada gerontodomaćica angažovanih preko projekta ,,Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost",
  6. Odluku o zatvaranju Dnevnog boravka za stara lica,
  7. Odluku o odlaganju pregleda korisnika u medicinskim ustanovama van naše ustanove,
  8. Odluku o nabavci dodatnih količina sredstava za higijenu, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, radnog prostora i sve potrebne opreme kod Uprave za imovinu,
  9. Odluku da zaposleni koji mogu da rade od kuće ili imaju djecu mlađu od 11 godina ne dolaze na posao.

Takođe, stručni tim naše ustanove, u dogovoru sa epidemiologom dr Admirom Šabanovićem, odlučio je da preduzme i niz mjera prevencije kao što su: obezbjeđivanje prostorija za izolaciju korisnika, zabrana ulaska u Dom trećih lica, strogi nadzor isporuke robe dobavljača od strane tehničke službe Doma, pojačana dezinfekcija svih prostorija, kontaktnih i radnih površina u Domu, nošenje zaštitne opreme i niz drugih preventivnih mjera kako bi naše korisnike zaštitili od virusa.

Odluke o zabranama i ograničenjima ostaju na snazi sve do momenta prestanka opasnosti od infekcije novim korona virusom.

Menadžment naše ustanove apeluje na sve građane da budu odgovorni prema sebi i drugima, poštuju preporuke nadležnih institucija i ostanu kući.

0
0
0
s2smodern

UČENICI OŠ ,,DUŠAN KORAĆ" ULJEPŠALI PROSLAVU 8. MARTA

Dan žena obilježava se širom svijeta 8. marta kao dan kada su se žene izborile za svoja prava, a u našoj ustanovi, svake godine, povodom ovog praznika našim korisnicama priređujemo svečani ručak i poklone.

Ove godine, učenici OŠ ,,Dušan Korać", zahvaljujući učiteljicama Melisi Kajević i Sonji Peković, priredili su sjajan program za naše korisnike i na taj način čestitali našim damama 8. mart i poželjeli im dobro zdravlje i sreću.

Recitacijama, igrom, plesom, muzikom, porukama i zagrljajima djeca su izmamila osmjeh i ispunila srca naših korisnika.

Direktor Doma, Dejan Pavićević čestitao je svim damama ovaj praznik, a učenicima i učiteljicama zahvalio na posjeti i divnom programu i druženju.

0
0
0
s2smodern

CEKUM KORISNICIMA DOMA PRIREDIO VEČE ZA PAMĆENJE

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizovao je muzičko-poetski program u prostorijama Doma za naše korisnike. Učesnici programa bili su vokalna grupa ,,Veselice", glumac Slobodan Marunović, ,,Duo Classico" (Dina Desančić – violina i Safet Drljan – harmonika) i pjevač izvorne muzike Šukrija Žuti Serhatlić.

Predstavnik CEKUM-a, Luka Dumović rekao je da je ta ustanova osnovana sa ciljem unapređenja manjinskih prava u oblasti kulture. ,,Uvijek nam je zadovoljstvo da organizujemo ovakve manifestacije u ustanovama ovog tipa, da starim licima izmamimo osmjeh i unesemo radost u njihova srca", rekao je on i dodao da je ovo samo početak naše saradnje.

,,Na svom putu afirmacije multikulturalizma, promovisanja i podsticanja kulture manjina, CEKUM je zakucao i na vrata naše ustanove koja smo mi sa zadovoljstvom otvorili i još jednom pokazali da nam je prioritet da korisnici naših usluga budu srećni i osjećaju ljubav koju im pružaju zaposleni i svi ljudi velikog srca koji organizuju ovakve i slične programe za njih", rekao je direktor Doma Dejan Pavićević i zahvalio organizatorima i učesnicima na posjeti.

Korisnici naše ustanove uživali su u anđeoskim glasovima ,,Veselica", divnoj poeziji koju je govorio naš glumac Slobodan Marunović, sjajnom mini koncertu Dine Desančić i Safeta Drljana i maestralnom izvođenju Šukrije Žutog Serhatlića koji čuva izvornu muziku od zaborava.

0
0
0
s2smodern

JEZIK

TRAŽI