NOVOGODIŠNJI POKLONI ZA KORISNIKE IZ KOLAŠINA

Volonteri Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin posjetili su našu ustanovu i tom prilikom uručili poklone za svoje sugrađane i poželjeli im dobro zdravlje i srećne praznike.

Direktor Doma, Dejan Pavićević zahvalio je na posjeti i pažnji koju Opštinska organizacija Crvenog krsta Kolašin, svake godine, pruža našim korisnicima.

KORISNICI DOMA POSJETILI NP BIOGRADSKA GORA

Korisnici naše ustanove, u pratnji medicinskog i osoblja socijalne službe, posjetili su NP Biogradska gora i uživali u čarima, stotinama godina, netaknute prirode.

Nakon više od godinu dana strepnje, straha i karantina, uprava Doma odlučila je da obraduje korisnike obilaskom jednog od najljepših prirodnih bisera naše države.

Dobrodošlicu nam je poželjela direktorica NP Biogradska gora Marija Dulović, a šef Službe zaštite Mile Rnković pričao je korisnicima o zanimljivostima i istoriji ovog predivnog staništa raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta.

Marijana Smolović, pomoćnica direktora Doma, zahvalila je, u ime ustanove, domaćinima na lijepom dočeku, a direktorici NPCG Jeleni Kljajević na organizaciji.

EVROPSKI DAN U DOMU STARIH

U sklopu projekta ,,Evropski dan u tvom gradu" koji realizuje Generalni sekretarijat Vlade, našu ustanovu, zajedno sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem, posjetila je glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić.

Dom starih ,,Bijelo Polje" prepoznat je kao dobar primjer ustanove koja kroz projekte, finansirane iz fondova EU, podiže svoju uslugu na viši nivo pa je to bio povod ove posjete.

,,Konkretan primjer materijalizacije entuzijazma ljudi iz Bijelog Polja je projekat 'Prvi Telecare servis socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori' koji realizuje Dom starih uz finansijsku podršku EU", rekla je Kordić i dodala da se ovim projektom obezbjeđuje bolji kvalitet života određnoj kategoriji građana.

Predstavnicima medija obratio se i koordinator projekta ,,Prvi Telecare servis socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori" Mirko Vuković. On je naglasio da je ovaj projekat prvi ovog tipa u regionu.

,,Ovaj projekat sprovodi JU Dom starih Bijelo Polje, u okviru poziva za bespovratna sredstava ’Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite’, kroz 18 miliona vrijedan program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, uz kontinuiranu podršku Ministartsva finansija i socijalnog staranja i Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći“, kazao je Vuković.

On je rekao i da Telecare servis ima za cilj brigu o starim licima na daljinu, putem savremenih telekomunikacionih sredstava, kako bi se smanjila potreba odlaska u Dom starih ili bolnicu.

„Ujedno, kako bi se  smanjili i troškovi smještaja i opterećenost navedenih ustanova, ali i prevenirala mogućnost dolaska u kontakt korisnika sa zaraženim osobama. Takođe, cilj projekta je i poboljšanje lokalnih usluga socijalne zaštite na širem području opštine Bijelo Polje, ali i deinstitucionalizacija starih lica“, zaključio je Vuković.

Da napomenemo, ovo je treći projekat koji Dom starih realizuje uz finansijsku pomoć EU, a uskoro počinje i četvrti koji ćemo realizovati sa Centrom za socijalni rad Novi Pazar.

OPORAVILO SE 36 KORISNIKA I 20 ZAPOSLENIH

20200715 085538Nakon više od dvadeset dana teške borbe sa virusom korona, stanje u našoj ustanovi se stabilizuje, a 36 korisnika i 20 zaposlenih se oporavilo.

Od 26. januara, kada je potvrđeno prisustvo virusa korona u našoj ustanovi, oboljelo je 82 korisnika i 22 zaposlena. Nakon više od dvadeset dana teške borbe situacija je znatno stabilnija, a 36 korisnika i 20 zaposlenih se oporavilo. Korisnici, kod kojih je još uvijek prisutan virus, stabilnog su zdravstvenog stanja.

,,Skoro deset mjeseci odolijevali smo virusu, zahvaljujući poštovanju mjera i karantinu, ali, nažalost, to nije bilo dovoljno. Od samog početka znali smo da karantin nije stoprocentna zaštita ali, svakako, jeste jedina i najbolja u ovoj situaciji i našim uslovima.

Prilikom redovne kontrole zdravstvenog stanja, primijećeni su simptomi kod sedam korisnika u vidu povišene temperature. Nakon toga, obavijestili smo epidemiologa i započeli testiranje svih korisnika i zaposlenih. Nažalost, virus se proširio i uslijedili su teški dani za sve nas.

Izolovali smo inficirane korisnike i napravili posebno odjeljenje za njih sa dobrim uslovima, što je potvrdila i Ministarka zdravlja, prilikom posjete našoj ustanovi. 

Zahvaljujući požrtvovanosti našeg osoblja ali i ljekara i nadležnih institucija, uspjeli smo da stabilizujemo situaciju“, rekao je direktor Doma starih Dejan Pavićević i izrazio žaljenje zbog smrti korisnika koji nijesu uspjeli da se izbore sa ovom opasnom bolešću.

OBRAĆANJE DIREKTORA JU DOM STARIH ,,BIJELO POLJE“ DEJANA PAVIĆEVIĆA POVODOM DESET GODINA RADA USTANOVE

Dejan Pavicevic 011220 2Prvog decembra 2010. godine JU Dom starih ,,Bijelo Polje“ započela je svoju misiju – pružanje pomoći i zbrinjavanje najstarijih članova društva. Danas, deset godina kasnije, sa ponosom ističemo da smo uspjeli da zbrinemo nekoliko stotina korisnika i pružimo im priliku i snagu da dostojanstveno prožive poslednje poglavlje života.

Zbog pošasti korona virusa, koja je zadesila čitav svijet, nijesmo u mogućnosti da proslavimo naš jubilej kako dolikuje, ali slavimo u srcima, jer smo postali licencirana ustanova prepoznata po kvalitetu u zemlji i regionu.

Uspjeli smo da otvorimo Odjeljenje demencije i palijativne njege po najsavremenijim evropskim standardima, frizerski i kozmetički salon, sale za radnu terapiju i fizioterapiju, savremenu kuhinju, ambulantu u kojoj ordinira sedam ljekara specijalista, a sa otvaranjem Dnevnog boravka i radom gerontodomaćica na terenu, kompletirali smo ponudu prema starim i licima koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. I, sve to po ISO standardima.

Uradili smo i nešto što ni jedna ustanova ovog tipa nije, muzikom smo dočarali radost života u Domu. Naša pjesma ,,Dome starih“,Dom starih 011220 1 u izvođenju Zorana Kalezića i Ljubiše Bulatovića, postala je himna, a zajedno sa spotom nastalo je svjedočanstvo kako se vole stari i poštuju bore na njihovim licima jer je svaka bora priča bez kraja o ljubavima, nadanjima, radostima ali i bolu i patnjama.

Postali smo velika porodica koja dijeli sve, i dobro i loše. Pravili smo proslave, slavili rođendane, praznike, organizovali izlete, posjete pozorištu, bioskopu i činili sve kako bi naši korisnici osjetili toplinu doma.

Suočavali smo se sa brojnim izazovima ali je najveći do sada, svakako, korona virus. Ostavili smo svoje domove da bi sačuvali Dom. Sedam mjeseci karantina dalo je rezultate, nijesmo imali ni jednog inficiranog korisnika.

Svaki uspjeh, nagrada, priznanje - zasluga su naših zaposlenih. Svojom stručnošću, požrtvovanošću, ali prije svega pažnjom i brigom prema našim korisnicima uspjeli su da sruše predrasude o životu u domu i pokažu svima kako starost može biti lijepa.

Zato, koristim ovu priliku da im zahvalim i čestitam jubilej uz obećanje da ćemo zajedničkim snagama nastaviti putem stvaranja boljeg ambijenta za stare osobe jer se stepen razvoja svakog društva mjeri i brigom o njima.

Na kraju, želim da čestitam Dan doma štićenicima naše ustanove uz želju da iz borbe sa koronom izađemo kao pobjednici.

 

USPJEŠNO REALIZOVAN PRVI PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE

Danas je u prostorijama hotela ,,Franca" održana završna konferencija povodom prezentacije ostvarenih ciljeva projekta ,,Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost", koji je finansirala Evropska unija, a JU Dom starih ,,Bijelo Polje" realizovala sa Centrom za socijalni rad Novi Pazar, Ministarstvom rada i socijalnog staranja Crne Gore i Ministarstvom za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Koordinator projekta, Dijana Knežević pozdravila je, ispred naše ustanove, prisutne i izrazila zadovoljstvo jer je ovo prvi projekat prekogranične saradnje i još jedan dokaz kontinuiranog rada na podizanju nivoa usluge prema najstarijim članovima društva.

Knežević je nakon podsjećanja na ciljeve projekta, vrijednog skoro 170 hiljada eura, predstavila i rezultate. ,,Uspostavili smo i promovisali saradnju partnera iz Srbije i Crne Gore, pripremili 80 nezaposlenih žena za tržište rada, a njih 40 obučili za posao gerontodomaćice i uspješno završili radnu praksu", rekla je ona i dodala da su partneri na projektu nakon završene radne prakse uposlili po 3 gerontodomaćice koje će nastaviti da obilaze uključena domaćinstva.

Ispred Opštine Bijelo Polje, prisutnima se obratio Potpredsjednik Nermin Bećirović i čestitao partnerima uspješnu realizaciju projekta. On je naglasio da Opština, godinama unazad, radi na unapređenju kvaliteta života najstarijih sugrađana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. 

,,Kroz brojne aktivnosti, projekte i saradnju sa institucijama i organizacijama Opština se trudi da pripadnicima treće generacije obezbijedi dostojanstvenu starost", kazao je Bećirović.

On je naglasio da je ovaj projekat pozitivno uticao na lokalno tržište rada i da je njime obuhvaćeno skoro 40 domaćinstava sa teritorije opštine Bijelo Polje kojima je pružena potrebna pomoć. 

,,Kroz projekat 'Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost' Dom starih 'Bijelo Polje' pokazao je kako se podržava potencijal starijih da vode kvalitetan život", rekla je Ivana Šuković, ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja. 

Ona je naglasila da je ovim projektom razvijana usluga pomoći u kući za odrasla i stara lica što je u skladu sa Strategijom razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine.

Rajka Rakonjac, jedna od 20 gerontodomaćica, govorila je o značaju ovakvih projekata za nazaposlene žene ali i o stečenom iskustvu u radu sa starima.

,,Sam početak nije bio lak, naišle smo na nepovjerenje, nemoć, a često i suze u očima korisnika. Vremenom smo postali dobri prijatelji, stekli smo njihovo povjerenje. Pomagali smo u ličnoj higijeni, kućnim poslovima, kuvanju, nabavci ljekova i namirnica", ispričala je Rakonjac i dodala da su u sklopu posjeta mjerile pritisak, šećer u krvi  temperaturu i kontrolisale terapiju.

,,Kad dođe starost, samoća, bolest, upravo ovakvi projekti probude nadu da starost može biti lijepa i da postoji neko ko će pružiti lijepu riječ, osmjeh, pažnju. Ovo je za sve nas bilo jedno veliko životno iskustvo", rekla je Rakonjac i zahvalila svima koji su podržali projekat.

DRUGI TALAS VIRUSA KORONA: ZAPOSLENI DOMA PONOVO U KARANTINU

Zbog novonastale situacije i u cilju sprečavanja širenja drugog talasa virusa korona, Krizni štab Doma starih, po preporuci Instituta za javno zdravlje Crne Gore, donio je odluku da zaposleni koji neposredno brinu o zdravlju, higijeni i ishrani korisnika budu u karantinu.

Pored toga, Krizni štab ponovio je niz ranije donesenih odluka i mjera koje se odnose na:

1. Zabranu posjeta korisnicima,

2. Zabranu izlaska korisnika van dvorišta Doma,

3. Zabranu grupnih aktivnosti korisnika,

4. Zabranu prijema novih korisnika izuzev hitnih slučajeva kojima je prethodno izvršeno testiranje na virus Covid 19,

5. Odlaganje specijalističkih pregleda korisnika u svim medicinskim ustanovama,

6. Obezbjeđivanje dodatnih količina medicinske zaštitne opreme.

Takođe, na snazi ostaju i mjere prevencije koje se odnose na: pojačanu dezinfekciju prostorija, kontaktnih i radnih površina, zabranu ulaska u Dom trećih lica, nošenje zaštitne opreme, socijalnu distancu i niz drugih.

,,Na osnovu preporuka nadležnih institucija, a vođeni prethodnim iskustvom, odlučili smo se za karantin koji je jedino i najbolje rešenje u borbi protiv virusa korona. Svjestan sam žrtve zaposlenih koji ostavljaju svoje porodice ali moramo da uradimo sve da zaštitimo našu drugu porodicu, naše najstarije sugrađane", rekao je direktor Doma starih i koordinator Kriznog štaba Dejan Pavićević.

 

POBIJEDILI KORONU: ZAPOSLENI DOMA IZAŠLI IZ KARANTINA

Zaposleni naše ustanove, na čelu sa direktorom Dejanom Pavićevićem, poslije dva mjeseca, izašli su iz karantina kao pobjednici, srećni jer će konačno zagrliti svoje najmilije.

Od pojave korone, širom svijeta, domovi za stare osobe postali su žarišta infekcije, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovinu ukupnog broja žrtava virusa čine upravo korisnici ovih ustanova. 

Crna Gora, vođena iskustvima drugih država, na vrijeme je preduzela sve potrebne mjere, a posebna pažnja usmjerena je na domove za stara lica, čiji su štićenici najranjivija kategorija.

Prije pojave prvog slučaja zaraze u našoj državi, krizni štab Doma starih ,,Bijelo Polje“ donio je niz odluka o zabrani posjeta, izlazaka, prijema, grupnih aktivnosti korisnika ali i niz mjera prevencije koje se odnose na higijenu, obavezno nošenje zaštitne opreme i obezbjeđivanje prostorija za izolaciju. Međutim, najznačajnija mjera odnosila se na potpuni karantin zaposlenih.

,,Korona je prekinula sve naše planove i uobičajeni način funkcionisanja. Od početka naš jedini prioritet bio je očuvanje zdravlja korisnika, pa smo zbog toga donijeli odluku da zaposleni naše ustanove koji mogu da rade od kuće ne dolaze na posao, a da svi oni koji neposredno rade sa korisnicima i brinu o njihovom zdravlju, higijeni i ishrani budu u Domu, u izolaciji. Na taj način sveli smo na minimum mogućnost da neko od zaposlenih unese virus u samu ustanovu”, objasnio je direktor Doma i koordinator Kriznog štaba Dejan Pavićević i dodao da je, po riječima stručnjaka, to bio jedini način da sačuvamo naše korisnike.

Dani u karantinu prolazili su sporo ali korisnici nijesu osjećali strah s obzirom da su zaposleni brinuli o njima. Optimizam, vedar duh i dobro raspoloženje nijesu napustili našu ustanovu ni u ovom, za sve, teškom periodu.

,,Poslije dva mjeseca karantina mogu da kažem da je ovo bio veliki izazov za sve nas i neprocjenjivo iskustvo. Svima je bilo teško, s obzirom da smo ostavili svoje porodice ali smo ispred sebe postavili jasan cilj, da zaštitimo našu drugu, veliku domsku porodicu što nam je dalo dodatnu snagu da istrajemo“, priča Pavićević koji se potrudio da korisnicima i zaposlenima ništa ne nedostaje u karantinu.

Na putu ka pobjedi nad koronom sačekalo nas je veliko iskušenje. Naime, rutinsko testiranje zaposlenih pokazalo je jedan ,,granični slučaj“ infekcije koji je, po riječima stručnjaka, zbog mjera prevencije, proglašen pozitivnim. Preduzeli smo sve potrebne mjere, izolovali zaposlenog i kontakte, nakon čega je testiranje ponovljeno još dva puta i utvrđeno da je zaposleni negativan na korona virus.

,,U jednom momentu dio javnosti posumnjao je na naš rad i trud i bili smo izloženi raznim spekulacijama. Međutim, bili smo sigurni da smo dali sve od sebe da zaštitimo naše korisnike i pokažemo kako se čuvaju najstariji članovi ovog društva“, objašnjava Pavićević i dodaje kako je srećan što smo uspjeli da se izborimo sa ovim izazovom i izađemo kao pobjednici.

Za sve vrijeme borbe naša ustanova imala je pomoć i podršku Ministarstva za rad i socijalno staranje i Opštine Bijelo Polje . ,,Želio bih da zahvalim svima koji su bili u ovoj borbi sa nama, posebno resornom ministarstvu, Opštini, donatorima, pripadnicima Vojske Crne Gore, medijima, prijateljima naše ustanove i porodicama zaposlenih koji su bili u karantinu“, zaključio je Pavićević.

 

MUZIKOM PROTIV KORONE

Direktor JU Dom starih ,,Bijelo Polje“ Dejan Pavićević priredio je muzičko iznenađenje, realizovano od strane Isaka Šabanovića i benda ,,Akustična terapija“, korisnicima i kolegama koji se više od mjesec nalaze u potpunom karantinu. 

Ponudu mladog bjelopoljskog pjevača Isaka Šabanovića i benda ,,Akustična terapija“ da pjevaju korisnicima Doma starih, direktor Dejan Pavićević iskoristio je za ideju da napravi iznenađenje stanarima i zaposlenima naše ustanove i na taj način zahvali im na strpljenju, optimizmu, trudu i doprinosu zajedničkoj borbi sa korona virusom. 

,,Sokrat je rekao da su heroji oni ljudi koji ne pobjegnu, nego ostanu na svom mjestu i bore se protiv neprijatelja, a vi ste, uprkos porodičnim obavezama, ostali ovdje da se borimo protiv nevidljivog neprijatelja koji je najviše prijetio našim korisnicima”, bila je poruka kolegama ponosnog direktora Doma koji je dodao da ćemo iz ove borbe izaći kao pobjednici.

Uz himnu naše ustanove ali i mnoge druge numere korisnici i zaposleni zaboravili su bar na kratko karantin što je i bila želja mladog i uspješnog pjevača Isaka Šabanovića i benda ,,Akustična terapija".

,,Gdje riječi ne vrijede, muzika progovara“, a muzika je ovog puta progovorila da u Bijelom Polju postoji dom gdje se stvaraju, jačaju i održavaju najvažnije vrline ljudskog društva.