KVALIFIKOVANA ŽENSKA RADNA SNAGA ZA BOLJU BUDUĆNOST

Danas je u prostorijama hotela ,,Franca" održana konferencija povodom prezentacije projekta ,,Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost", koji finansira Evropska unija, a JU Dom starih ,,Bijelo Polje" sprovodi sa Centrom za socijalni rad Novi Pazar, Ministarstvom rada i socijalnog staranja Crne Gore i Ministarstvom za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.
Direktor Doma starih, Dejan Pavićević istakao je da je ovo prvi projekat prekogranične saradnje na šta smo posebno ponosni i što je još jedan dokaz kontinuiranog rada na podizanju nivoa usluge prema najstarijim i najosjetljivijim članovima naše zajednice.
,,Cilj je radno angažovanje 20 gerontodomaćica koje će biti posebno obučene za pružanje usluga pomoći u kući, čime će se pozitivno uticati na lokalno tržište rada, ali i na unapređenje kvaliteta socijalne zaštite", rekao je Pavićević i izrazio nadu da će ovaj i svi budući projekti prekogranične saradnje naših ustanova biti snažan osnov za zajedničke inicijative, na putu ka Evropskoj uniji, koje će dovesti do još boljeg položaja osoba koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.
Ispred JU Centar za socijalni rad Novi Pazar obratio se direktor Adnan Dizdarević i obećao da će sve projektne aktivnosti biti realizovane u planiranom roku.
On je dodao da će iskustva stečena na ovom projektu u velikoj mjeri doprinijeti efikasnijem radu Centra za socijalni rad Novi Pazar.
Ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja obratila se Ivana Šuković koja je izrazila zadovoljstvo što će ovaj projekat doprinijeti stvaranju boljeg socijalnog ambijenta u Bijelom Polju.
,,Evidentno je da Dom starih "Bijelo Polje" kroz pružanje usluge dnevnog boravka za stara lica od kraja 2018. godine, kao i kroz realizaciju ovog projekta, u okviru kojeg će pružati uslugu u kući starim licima, nastoji da poboljša kvalitet života starijih u ovoj opštini i stvori uslove za integraciju ove ranjive kategorije, te da kod korisnika podstakne razvoj praktičnih vještina”, rekla je Šuković.
Irena Marković Vilotijević iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora saopštila je da se projekat “Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost” finansira sredstvima Evropske unije, u okviru programa prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020, a uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Kancelarije za evropske integracije Crne Gore.
Ona je dodala da su sredstva za ovaj projekat dodijeljena u okviru prvog poziva i to u cilju povećanja mogućnosti dugoročnog zapošljavanja žena koje nijesu imale priliku da se pojave na tržištu rada, kao i da bi se pružila pomoć starim licima.
Koordinator projekta, Dijana Knežević istakla je da će projektom “Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost” biti obuhvaćno 80 nezaposlenih žena iz Bijelog Polja i Novog Pazara koje će steći sposobnosti za aktivno traženje posla.
Ona je napomenula da će sve učesnice u projektu proći i višednevne edukativne radionice, koje će voditi licencirani edukatori, a tokom kojih će, zapravo, žene koje prvi put traže posao, ali i one dugoročno nezaposlene, steći komunikacione vještine, naučiti kako se piše CV, traži posao, jer su to predulsovi za ulazak na tržište rada.
,,Ukupna vrijednost projekta je 168,835.26€, od čega Evropska unija finasira 85%, a 15% partneri na projektu", zaključila je Knežević.