KRIZNI ŠTAB DOMA STARIH ODLUČIO: ZAPOSLENI U IZOLACIJI SA KORISNICIMA

250320 457

Na osnovu preporuka, odluka i naredbi Ministarstva za rad i socijalno staranje, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ranije formirani krizni štab JU Dom starih ,,Bijelo Polje", danas je ponovio niz ranije donešenih odluka i mjera i donio nove.

Na snazi ostaju ranije donešene odluke:

1. Odluka o zabrani posjeta korisnicima,
2. Odluka o zabrani izlaska korisnika iz Doma,
3. Odluka o zabrani grupnih aktivnosti korisnika,
4. Odluka o zabrani prijema novih korisnika,
5. Odluka o zabrani rada gerontodomaćica angažovanih preko projekta ,,Kvalifikovana ženska radna snaga za bolju budućnost",
6. Odluka o zatvaranju Dnevnog boravka za stara lica,
7. Odluka o odlaganju pregleda korisnika u medicinskim ustanovama van naše ustanove,
8. Odluka o nabavci dodatnih količina sredstava za higijenu, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, radnog prostora i sve potrebne opreme kod Uprave za imovinu,
9. Odluka da zaposleni koji mogu da rade od kuće ili imaju djecu mlađu od 11 godina ne dolaze na posao.

Takođe, stručni tim naše ustanove, u dogovoru sa epidemiologom, odlučio je da preduzme i niz mjera prevencije kao što su: obezbjeđivanje prostorija za izolaciju korisnika, zabrana ulaska u Dom trećih lica, strogi nadzor isporuke robe dobavljača od strane tehničke službe Doma, pojačana dezinfekcija svih prostorija, kontaktnih i radnih površina u Domu, nošenje zaštitne opreme, socijalna distanca i niz drugih preventivnih mjera.

,,Svjesni ozbiljnosti situacije, a sve u cilju zaštite naših korisnika koji pripadaju najranjivijoj kategoriji, donijeli smo odluku da zaposleni naše ustanove koji mogu da rade od kuće ne dolaze na posao, a da svi oni koji neposredno rade sa korisnicima i brinu o njihovom zdravlju, higijeni i ishrani budu u Domu, u izolaciji. Na taj način smanjili smo na minimum mogućnost da neko od zaposlenih ,,donese,, virus u ustanovu", rekao je direktor Doma starih i koordinator kriznog štaba, Dejan Pavićević i apelovao na sve sugrađane da poštuju preporuke nadležnih organa kako bi zaštitili sebe i druge.